Castelul Sihleanu - Grădișteanu - Ghica


Castelul Sihleanu-Grădişteanu-Ghica, în prezent sediul Şcolii Generale cu Clasele I-VIII, este clasat drept monument istoric de arhitectură (cod LMI VN-IV-m-B-20944.01), cf. LMI 2010 (republicată).

Ansamblul Castelul Grădişteanu de la Sihlea, jud. Râmnicul-Sărat (în prezent Vrancea) a fost construit inițial ca locuință (castel) și anexe gospodărești de către arhitectul Eduard August Hontzig.

În urma cutremurelor ce au urmat pe parcursul anilor de la edificare și până după 1977, etajul, cât și turnul, au fost puternic avariate și s-a luat decizia demolării lor. Acoperișul a fost refăcut peste clădirea rămasă la înălțimea Parterului, fără a mai ține cont de volumetria inițială, sau de silueta turnului.

După demolarea etajului și a turnului, clădirea a căpătat funcțiunea de școală.

Decorațiile fațadelor sudică și vestică au dispărut de-a lungul timpului. Singurele decorații care se păstrează relativ intacte sunt cele de pe fațada estică și nordică.

Starea decorațiilor, a grilajelor de fier forjat, a tâmplăriei originare, cât și a treptelor de acces și a trotuarelor era una foarte proastă, ce a necesitat lucrări de intervenție de restaurare urgente pentru a împiedica degradarea lor și mai mult.

În urma investigațiilor, au fost descoperite trei fotografii de epocă ce înfățișează Castelul așa cum a fost el edificat inițial, cât și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Primăria Comunei Sihlea

CLIENT


SUPRAFAȚA

1126 mp (suprafata desfasurata)


DALI

FAZA


2014

PERIOADA


Prin proiectul de restaurare s-a propus refacerea fațadelor registrului parter conform elementelor conservate în situ cât și a documentației iconografice de epocă, refacerea acoperișului similar cu imaginea originară și diferențierea corpurilor de clădire prin înălțarea parțială a corpului de clădire central. Înălțarea se va realiza printr-o intervenție modernă, cu un bandou de sticlă de cca 1m ce va dă senzația de plutire a acoperișului. De asemenea turnul va fi refăcut păstrându-se un regim de înălțime proporțional cu silueta întregii clădiri propuse. În cadrul turnului va fi amplasată o scară de acces la spațiul rezultat în mansardă. Prin înălțarea acoperișului se va crea un pod înalt, ce se va mansardă și va rezultă un spațiu ce va căpăta funcțiunea de sală multifuncțională în care va fi amenajat un spațiu expozițional pentru neamul boierilor Sihleni - Grădișteni - Ghiculesti și unde se vor desfășura workshop-uri pe teme de transmiterea obiceiurilor și tradițiilor din zonă, șî alte evenimente socio-culturale. Tot aici vor fi expuse obiectele de mobilier de epoca găsite în clădire.


Previous
Previous

Cafeneaua Veche

Next
Next

Hotel Venus